Derfor bør du spise korn hver dag!

Et daglig inntak av fullkornsprodukter og fiberike matvarer gir redusert risiko for en rekke alvorlige plager slik som diabetes type 2, overvekt, hjerte-

Hva er fullkorn?

Foto: Forskning.no

Korn har blitt kalt verdens viktigste matvare og er egentlig frø fra ulike gressplanter. Hvete, havre, bygg, rug, hirse, mais og brun ris er alle eksempler på forskjellige kornsorter, og varianter av disse brukes som basismatvare i de fleste kulturer. Her i landet er det hvete, rug, havre og bygg som er de mest brukte kornsortene.

Det er i de ytre delene av kornet de fleste næringsstoffene sitter, slik som fiber, vitaminer, mineraler og proteiner.

Fullkornsprodukter er altså laget av hele kornet og inkluderer matvarer som grovbrød, fullkornspasta og fullkornsris. Dersom du velger disse produktene fremfor matvarer laget av siktet mel slik som lyst brød, vanlig pasta og polert ris, får du i deg mer næringsstoffer, fiber samt en rekke gunstige plantestoffer.

Betaglukan – en type kostfiber, er et eksempel på et slikt gunstig plantestoff og finnes særlig i havre og bygg. Betaglukan tas langsomt opp i kroppen og gir en metthetsfølelse som varer lenge. Et daglig inntak av betaglukan tilsvarende ca 60 gram havregryn, kan blant annet bidra til å senke kolesterolnivået i blodet.

Hva med produkter som couscous, bulgur og bokhvete? Kjært barn har som kjent mange navn, og både couscous og bulgur er produkter som lages av durumhvetekorn. Om valget står mellom disse to produktene, er det bulgur som inneholder mest fiber. Bokhvete, derimot, er tiltross for navnet ikke i slekt med «vanlig» hvete. Teknisk sett er bokhvete heller ikke et kornslag, men det blir ofte klassifisert og brukt som korn da det er et godt alternativ til gluten- og hveteallergikere.

Hvor mye korn bør vi spise hver dag?

Eksakt mengde fullkorn som gir optimal helsegevinst er uklart. Men helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss minst 75 gram fullkorn daglig. Om du spiser 4 grove brødskiver pr dag, – en porsjon grov kornblanding + to grove brødskiver, eller havregrøt til frokost og fullkornpasta til middag ligger du godt an!

#gallery-1 {

margin: auto;

}

#gallery-1 .gallery-item {

float: left;

margin-top: 10px;

text-align: center;

width: 33%;

}

#gallery-1 img {

border: 2px solid #cfcfcf;

}

#gallery-1 .gallery-caption {

margin-left: 0;

}

/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Havregrøt med rørte bringebær

Havrebrød

Pasta med kjøttsaus

Hvorfor er fullkorn så gunstig?

Grove kornprodukter er først og fremst kjent som en viktig kilde til kostfiber. Et inntak av kostfiber i tråd med anbefalingene kan minske risikoen for overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm (hvor vi i Norge ligger på verdenstoppen) og hjerte- og karsykdommer. Et høyt inntak av kostfiber er også med på å korte ned på tiden maten bruker på å passere gjennom tarmene dine. Noe som forebygger forstoppelse og fordøyelsesplager, noe som igjen sikrer at skadelige avfallsstoffer ikke blir liggende lenger enn nødvendig i tarmen. Korn inneholder dessuten flere av de viktige næringstoffer som vi trenger hver dag.

Visste du for eksempel at det er korn, og ikke kjøtt, som er den viktigste kilden til jern i det norske kostholdet? Disse utnytter vi best om vi drikker juice eller inkluderer noe annet C-vitaminrikt til brødmåltidet. Korn inneholder også sink, flere av B-vitaminene, magnesium og selen. I tillegg er korn rik på såkalte fytokjemikaler, altså gunstige plantestoffer. Det er langt på vei disse stoffene som er knyttet til de positive helseeffektene ved et høyt inntak av fullkorn i kosten.

Så om du er en av de som har vært i tvil – kornprodukter er matvarer du kan spise med god samvittighet!

Nina Johansen

karsykdommer og enkelte former for kreft.

Nå viser undersøkelser at de færreste av oss spiser nok fullkornsprodukter. Da lavkarbo-trenden slo innover oss for noen år tilbake, var kornvarer blant matvarene som raskt fikk et ufortjent dårlig rykte. Inntaket av korn gikk da ned blant nordmenn, og har holdt seg relativt lavt siden den tid. Selv om trenden nå ser ut til å snu,  viser studier at mange nordmenn fremdeles har et for lavt inntak av grove kornprodukter, og at kun èn av fire får i seg nok fullkorn i det daglige kostholdet.

Powered by Labrador CMS