Visste du at det å ta seg tid til en lang og hyggelig frokost i denne mørke og litt travle tiden er sunt for helsa?

Et fellesmåltid som frokost er en god start på dagen og en viktig arena for at barna våre skal lære og like god og sunn mat, og å få et godt forhold til mat. Fellesmåltidet gjør at vi kan glede oss over måltidet sammen. I travle tider er det enda viktigere å prioritere å samles til en felles frokost, hvor alle kan få mulighet til å snakke om hvordan dagen skal bli og hva planene er.

En felles frokost trenger ikke å være avansert, og du kan gjøre det du vil ut av det. Dekker du på et bord med duk, frokostservice, servietter og stearinlys vil det gi en god og lun stemning allerede.

Nå som julen er like rundt hjørnet kan man også tillate seg å prøvesmake litt på julens pålegg. Skjær gjerne opp litt ekstra med grønnsaker og litt frukt ved siden av – det er alltid populært og gjør seg veldig godt på frokostbordet.

Det å spise sammen og nyte frokosten sammen med venner og familie, og å skape en god atmosfære i fellesskap, er sunt for helsa!

Foto: Mills AS

Tips til et sunt og smakfullt frokostbord

  • Dekke på en duk, tenne på lys, og finne frem servietter
  • Nystekte grovt brød eller grove rundstykker
  • Magert kjøttpålegg som skinke, spekeskinke, leverpostei
  • Fiskepålegg som peppermakrell, røkt laks eller ørret, sild,
  • Ost – både hvit og brun
  • Majonessalater som italiensk salat, rødbetsalat, krepsesalat
  • Margarin
  • Grønnsaker – tomat, agurk, paprika
  • Oppskåret frukt
  • Appelsinjuice/melk
  • Nytraktet kaffe eller te

Eltefritt brød

Eltefritt brød med lite gjær tar tid å lage men den gjør seg stort sett selv. Den lange hevetiden- gjør at brødet utvikler en utrolig god smak og blir veldig saftig.

Dette trenger du

  • 25 g linfrø
  • 25 g gresskarkjerner
  • 25 g solsikkekjerner
  • 100 g kruskakli
  • 250 g sammalt hvete fin
  • 250 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørrgjær
  • 5½ dl vann

Slik gjør du

  1. Ha mel, kjerner, frø, salt og tørrgjær i en stor bakebolle og rør lett sammen med en sleiv.
  2. Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen.
  3. Dekk bakebollen med plastfolien og et klede og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
  4. Strø godt med mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ved hjelp av en slikkepott eller deigskrape.
  5. Strø på mer mel hvis deigen er fuktig, og brett den sammen. Brett kantene inn mot midten med en deigskrape.
  6. Legg et bakepapir på et stekebrett og legg over brødet. Strø gjerne litt mel på toppen. La det heve en 1-2 timer på stekebrettet.
  7. Sett stekeovnen på 200 °C i god tid før etterhevingen er ferdig.
  8. Stek brødet midt i stekeovnen i ca 30 minutter, og avkjøl deretter på rist.

Tips! Pensle gjerne brødet med vann og strø over kjerner før etterheving. Du kan også steke den i en stor brødform (2,5 liter)

Ørretsalat med kesam og kapers

Dette er en nydelig pålegg salat som du kan lage når du har rester av ørret eller laks.

Dette trenger du

  • 400 g rester av kokt ørret eller laks
  • 2 dl kesam
  • 2 ts dijon sennep
  • 2 ss kapers
  • 2 ss finhakket persille
  • ½ ts pepper
  • ¼ ts salt

Slik gjør du

  1. Rens ørreten fri for ben og skinn, og del den opp i mindre biter.
  2. Bland sammen kesam, sennep og kapers i en bolle.
  3. Tilsett ørreten i bollen og smak til med grovmalt pepper og finhakket persille.
  4.  Server den på brødskiven eller knekkebrødet.

Tips! Dette er en enkel salat som du kan lage når du har rester av kokt ørret eller laks. Oppbevar den i en tett boks i kjøleskapet – da holder den seg i 3-4 dager.

Sursild

Hjemmelaget sild tilhører julekoldtbordet. La den stå i kjøleskapet noen timer før den serveres.

Dette trenger du

  • 300 g spekesild (utvannet)
  • 1 dl vann
  • 1 dl eddik
  • 1 ss olje
  • 1 dl sukker
  • 1 løk
  • 2 laurbærblad
  • ¼ purre
  • 1 gulrot
  • 1 ts hel sort pepper
  • 1 kvast dill

Slik gjør du

  1. Kok opp eddik, vann og sukker til laken. Avkjøl.
  2. Skjær purre og løk i ringer og gulrot i tynne skiver.
  3. Skjær sildefiletene i biter.
  4. Legg sildebitene på glass, lagvis med løk, purre, gulrot, dill, hel pepper og laurbærblad.
  5. Slå laken over.
  6. Skru på tett lokk og la hvile over natten i kjøleskap før servering.

Tips! Denne holder seg fint i kjøleskapet i minst 1 uke i tett glass med lokk

For mer inspirasjon til julebakst og julemat, ta en titt på vårt Roedekjøkken her!

La deg inspirere til en god og variert frokost som kroppen med næringsstoffer og den energien kroppen din fortjener for å gi deg overskudd. Og når du i tillegg vet at et sosialt måltid er godt for helsa er det all grunn til å prioritere en hyggelig frokost sammen med venner og familie nå i jula.

Førjulshilsen fra Unni




Legg gjerne igjen en kommentar: