Torsdag 27. september er det Fårikålens festdag! Den tradisjonsrike norske retten blir hyllet landet over og blir gjerne omtalt som “Norges nasjonalrett”. Fårikål er typisk høstmat, da er det god tilgang på ferskt lamme- og fårekjøtt, og kålen er på sitt beste. Fårikål er lett å lage og nesten umulig å mislykkes med. Det finnes flere måter å lage retten på, her finner du vår egen Roede-oppskrift på god og smakfull fårikål.

Farikal_matpratno_ravarer_1000x650

Foto: Matprat.no

Fårikål – 385 kcal per porsjon

Dette trenger du til 4 porsoner

  • 600 g lammekjøtt (flatbiff)
  • 1 kg hodekål
  • 2 ts salt
  • 1 ts hel sort Pepper
  • 4 dl vann
  • 3 ss hvetemel
  • 600 g potet kokt/bakt

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i serveringsstykker, og kålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en kjele (kjøtt nederst med fettsiden ned).
  3. Dryss hvetemel, salt og pepper mellom lagene (noen liker å jevne fårikålen – strø da hvetemel mellom lagene).
  4. Hell på vannet og kok opp. La fårikålen trekke under lokk på svak varme til alt er mørt (til kjøttet løsner fra benet), ca. 1 1/2 time.
  5. Server fårikålen rykende varm med kokte poteter.
Hverdagsfarikal-matpratno_1000x650

Foto: Matprat.no

Flere synes kanskje at retten smaker enda bedre dagen etter, så lager du ekstra mye har du fredagsmiddagen klargjort!  Husk at denne retten egner seg godt til både hverdag og festmiddag. Inviter familie og venner på besøk i høst, da det både er god tilgang på ferskt lamme- og fårekjøtt men også nå når kålen er på sitt aller beste.

Fem fakta om fårikål

1. “Fårikålens Venner” er en egen grasrotbevegelse.
2. Fårikål ble stemt frem som Norges ubestridte nasjonalrett – fra “Nitimens” lyttere for 40 år siden.
3. Om man skal ha hele pepperkorn i retten er et omdiskutert tema – hele pepperkorn skal flyte rundt etter oppskriftens opprinnelse.
4.  Fårikålens Festdag feires hvert år den siste torsdagen i september.
5. Det er ingen tilfeldighet at denne retten har oppstått, da innhøsting av kål og slaktesesongen for lam sammenfaller på samme tid hvert år.

Nasjonalretten fårikål fortjener å bli feiret skikkelig, det finnes faktisk en egen nettside for alle fårikålentusiaster som heter Fårikålens Venner.

Nyt høsten med innekos og en deilig fårikålmiddag du også!

God feiring og velbekomme!




Legg gjerne igjen en kommentar: