Mange lurer på hvordan de skal oppbevare maten i kjøleskapet for at den skal holde seg lengst mulig. Det første du kan begynne med er å finne ut hvilken temperatur du har i kjøleskapet. Det andre du kan gjøre er å investere i bokser og vakuum-poser fra Stay Fresh!

Det er langt fra alle som vet at temperaturen i kjøleskapet bør holde mellom 2 og 4 grader for at maten skal ha det optimalt. Det er kaldest i nederste hyller, derfor bør mat som trenger mest kjøling legges inn der.

Bokser og vakuumposer

Nå som det er så varmt så merker vi på maten at den får kortere holdbarhet. Da har det vært greit å få teste ut produktserien Stay Fresh. Den inneholder både bokser til å ha i kjøleskapet og poser som du kan vakuumpakke mat i. Boksene og posene er av plast, men de er BPA-frie. Dessuten kan både bokser og poser vaskes og brukes på nytt og på nytt! I reklamen for produktene står det at de gir maten fem ganger lenger holdbarhet. Sånne ting må jeg innrømme at jeg ofte er skeptisk til.

 

Frisk og fin spinat i boks

Det første vi prøvde var spinat i den ene boksen. Til min store overraskelse hold spinaten seg frisk og fin i tre uker! Da spiste vi den opp. Spinat synes jeg ofte blir dårlig kort tid etter at du åpner posen den ligger i. Derfor var det gøy å se at reklamen faktisk stemte her! Siste rest av spinaten brukte vi i supergode og sunne Hulken-lapper. Har du smakt de? Du får selvsagt oppskriften av oss.

Oppskrift på Hulken-lapper

  • To never spinat – gjerne spinaten som ser litt «trist og lei ut»
  • 2 dl sammalt hvete
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl melk
  • 3 egg
  • 1 ts bakepulver

De andre boksene har jeg brukt både til skinkepålegg og til å oppbevare frukt i. Vi spiser masse melon, appelsin, granateple og annet. Det skjærer vi litt av og sparer resten. Når dette ble lagt i boksen så hold det seg helt til vi spiste det opp.

Reddet mat i vakuumpose

Vakuumposen tok det litt tid før vi tok i bruk. Helt til vi en dag måtte redde en kasse med blåbær. Alt det kunne vi ikke oppbevare i kjøleskapet. Derfor tok vi dem i vakuumposene. Den manuelle pumpen var veldig lett å bruke. Ja, det var faktisk skikkelig gøy! Så skrev jeg på dato for nedfrysing slik at vi vet hvor lenge blåbærene har lagt. Jeg gjorde også det samme med to sommerkoteletter. De ligger nå klar i frysen til å spises når grillforbudet er over her på Vestlandet!

Det er en god del frukt og grønt som ikke trives så godt i kjøleskapet. En fin huskeregel er at frukt som kommer fra varmere strøk ofte trives best på kjøkkenbenken. Og legg aldri eplene i samme skål som bananene. Da får bananene fort brune prikker! Heldigvis liker vi brune bananer her i huset, men vi trenger jo ikke starte modningsprosessen fortere enn vi skal.

Reduserer matsvinn

Vi hadde en del brødskalker liggende til tørk i en skål. Jeg kjørte dem i blenderen og fikk en helt fin strømasse. Denne la jeg i den lille boksen fra Stay Fresh. Jeg bruker litt av brødsmulene når jeg skal panere fisk eller strør litt på toppen av gratenger. Smulene har lagt i mange uker nå i Stay Fresh-boksen og de holder seg helt fint.

Jeg er alltid på jakt etter ting som kan være med og redusere matsvinnet og være til god hjelp i hverdagen. Jeg anbefaler derfor disse produktene – du får de Roede-butikken. Maten holder seg mye lenger og da er jeg godt fornøyd!

Mette Nygård Havre
Leder folkebevegelsen «Spis opp maten”




Legg gjerne igjen en kommentar: