Her er Norges sunneste kake

Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom. Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – som smaker like godt og

Sunn, god – og miljøvennlig

På bildet fra venstre: Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no smaker på finalekakene.

Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no har denne uken bakt og smakt seg gjennom finalekakene.

Juryens konklusjon ble at oppskriften til Wenche Eknes fra Fana fylte alle kravene til både smak, utseende og næringsinnhold.

– Rugbrødlagkaken utmerket seg som en saftig og smakfull kake med en herlig kombinasjon av friske bær, silkemyk ostekrem og en grov kakebunn med akkurat passe tyggemotstand, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Bruk av grove rugbrødsmuler i bunnen gjør kaken litt sunnere og kan samtidig bidra til litt mindre matsvinn.

Denne lekre rugbrødlagkaken med friske bær og en silkemyk ostekrem er kåret til Norges sunneste festkake

Foto; Ina-Janine Johnsen

Kloke kakevalg

Blant de innsendte bidragene til konkurransen var det stor variasjon i hva man ser for seg at er en sunnere festkake.

– Felles for alle innsendte bidrag er at de har mer grovt mel, mindre sukker, magrere meieriprodukter og mye bær uten å gå på bekostning av smaken, forteller Torunn Nordbø.

Men det er vel så viktig hvor mye kake man spiser. Det er kanskje nok med ett mindre kakestykke enn to for å dekke søtsuget? Serverer du bær eller fruktsalat ved siden av kaken i stedet for iskrem eller pisket krem får du i deg viktige næringsstoffer samtidig som det smaker ekstra friskt og godt.

– Smak godt på hver bit og bruk også tid på å nyte den vakre kaken, oppfordrer Jeanette Roede, livsstilsekspert og konseptsjef i Grete Roede.

Slik gjør du kakeoppskriften litt sunnere

Bruk sammalt mel, gryn eller fullkorn av hvete, havre, bygg og rug eller brødsmuler av grovt brød i baksten – det kan gjøre kaken mer smakfull og bidra til litt mindre matsvinn

Reduser gjerne litt på sukkermengden – kanskje kaken smaker like bra med litt mindre søtt?

Erstatt sukker med naturlige søtningsmidler som banan eller tørket frukt

Bruk magrere meieriprodukter som yoghurt og kvarg i stedet for kremost eller fløte

Bruk myk bakemargarin i stedet for smør

Bruk mer friske bær og frukt både som fyll og pynt, det gjør kaken både friskere og drøyere

Lag litt mindre kaker eller porsjonskaker, så blir det mindre fristende rester

Her finner du flere gode og sunnere kakeoppskrifter til årets sommerfest

Sunnere festkake

En saftig bunn med banan, eksotisk glasur med yoghurt og kokos og rike mengder friske bær gjør denne kaken til en litt sunnere festkake.

Foto; Ina-Janine Johnsen

Bunn:

100 g soft margarin

1 stk moden banan

250 g gresk yoghurt vanilje

4 stk egg

150 g sukker

1 stk vaniljestang

125 g hvetemel

125 g sammalt hvete, fin

Glasur:

140 g gresk yoghurt vanilje

½ stk vaniljestang

85 g melis

60 g kokosmasse, usøtet

200 g kremost naturell, lett

Fyll og pynt:

100 g blåbær

100 g jordbær

100 g bringebær

Slik gjør du:

Smelt smøret og avkjøl det litt. Del bananen i biter. Kjør smøret og bananen helt glatt med en stavmikser eller i hurtigmikser. Rør inn yoghurten.

Visp egg, sukker og frø fra en vaniljestang til eggedosis. Bland sammen hvetemel, sammalt hvete, kakao og bakepulver. Sikt dette i eggedosisen. Bland forsiktig sammen med en slikkepott.

Bland sammen yoghurtblandingen og eggedosisblandingen.

Fordel røren i en bakepapirkledd springform på 22 cm.

Steke kaken midt i ovnen på 175 °C i ca 30 minutter. Avkjøl på rist.

Glasur: Bland alle ingrediensene sammen. Ikke rør mer enn nødvendig – da kan glasuren sprekke.

Montering: Del kakebunnen i 3 deler. Smør et tynt lag glasur på nederste bunn, fyll på med friske bær. Legg på neste bunn og gjenta med glasur og bær. Husk å gjemme igjen nok glasur til toppen. Legg på siste bunn. Fordel over resten av glasuren. Dekk toppen med bær.

Tips! Du kan pynte med masse forskjellige bær hvis du ønsker det.

Oppskriften er laget av Marit Hegle og var ett av finalebidragene i oppskriftskonkurransen #SunnereFestkake2018.

Oppskrift på Sunnere festkake finner du også her: https://www.roede.com/oppskrifter/sunnere-festkake

Rugbrødlagkake

Rugbrødlagkake er en saftig og smakfull kake med friske bær, silkemyk ostekrem og grov kakebunn. De grove rugbrødsmulene i bunnen gjør kaken litt sunnere.

Foto; Ina-Janine Johnsen

Bunn:

150 g rugbrød grovt

120 g hasselnøtter

3 ss potetmel

1 ts bakepulver

3 stk egg

120 g sukker

Blåbærfyll:

300 g frosne blåbær

3 ss sukker

1 ts vaniljesukker

3 ss melis

Mascarponekrem:

250 g mascarpone

2 ts vaniljesukker

2½ dl lett piskbar fløte

100 g blåbær

Slik gjør du:

Del rugbrødet i biter og kjør det i en hurtigmikser til det blir helt fint. Gjør det samme med hasselnøttene.

Ha rugbrødsmuler, malte hasselnøtter, bakepulver og potetmel i en bolle og bland sammen.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Tilsett rugbrødblandingen og vend forsiktig inn.

Hell røren i en bakepapirkledd springform på 20 cm.

Stek kaken midt i ovnen på 200 °C i 20 -25 minutter. Avkjøl kaken på en bakerist.

Blåbærfyll: Varm opp bærene sammen med sukker og vanilje til de såvidt begynner å koke. Avkjøl.

Ostekrem: Rør mascarpone og vanillapaste sammen. Tilsett litt av saften fra blåbærene slik at mascarponen får en fin lys lilla farge.

Pisk fløten til krem og vend blandingen med mascarpone inn i kremen.

Montering: Del den avkjølte kakebunnen i to. Legg den ene bunnen på et kakefat og fordel blåbærene på denne. Ta deretter halvparten av ostekremen på den og legg deretter den andre bunnen oppå. Legg resten av kremen på toppen og pynt med blåbær.

Tips! Prøv med en kakepinne om bunnen er ferdig. Det er bedre å understeke kaken enn å oversteke den.

Oppskriften er laget av Wenche Eknes og var ett av finalebidragene i oppskriftskonkurransen #SunnereFestkake2018.

Oppskrift på Rugbrødlagkake finner du også her: https://www.roede.com/oppskrifter/rugbrodlagkake

Grov Gulrotkake

En saftig, god og holdbar gulrotkake. Bruk av fullkorn og litt mindre mengder sukker og ostekrem gjør denne gulrotkaken til et litt sunnere alternativ enn den klassiske.

Foto; Ina-Janine Johnsen

Bunn:

4 egg

2 dl brunt sukker

3 dl fullkornshvetemel

2 ts natron

2 ts kanel

1 ts vaniljesukker

½ ts salt

5 dl revet gulrot

50 g hakkede valnøtter

1 dl rapsolje

Ostekrem:

200 g kremost naturell, lett

200 g melis

50 g soft flora

1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.

Ha alle de tørre ingrediensene i røren og bland godt sammen. Vend til slutt forsiktig inn revet gulrot, grovhakkede valnøtter og olje.

Ha røren i en bakepapirkledd springform, ca 23 cm. Jevn ut overflaten med en slikkepott.

Stek gulrotkaken midt i ovnen ved 175 °C i ca 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Pisk kremost, smør, melis og vaniljesukker med en håndmikser til en luftig krem.

Montering: Del gulrotkaken i to og legg den ene bunnen på et kakefat. Smør på ca 1/3 del av ostekremen. Legg over den andre halvdelen og smør resten av ostekremen oppå kaken og rundt kantene.

Pynt gjerne med gulrotstrimler eller spiselige blomster.

Oppskriften er laget av Marit Røvang og var ett av finalebidragene i oppskriftskonkurransen #SunnereFestkake2018.

Oppskrift på Grov gulrotkake finner du også her: https://www.roede.com/oppskrifter/grov-gulrotkake

Sitron-og pasjonmoussekake

En litt sunnere moussekake med syrlig krem, knasende bunn og en søt speilglasur på toppen.

Foto; Ina-Janine Johnsen

Bunn:

30 g mandler

30 g hasselnøtter

20 g sesamfrø

20 g gresskarkjerner

20 g solsikkekjerner

50 g store havregryn

30 g akasiehonning

30 g soft margarin

½ ts kanel

Sitron-og pasjonsfruktmousse:

3 dl yoghurt naturell

100 g q drømmelett, q-meieriene

Revet skall og saft av 1 stor sitron

Juice av 2 pasjonsfukter – uten steiner (ca. ½ dl)

1 ts vaniljesukker

100 g sukker

10 ts gelatin

5 plater gelatin

1 dl stivpisket kremfløte

200 g frossen skogsbærblanding

Speilglasur:

75 g vann

150 g sukker

140 g glukosesirup

100 g kondensert melk

5 plater gelatin

150 g sjokolade, hvit

Slik gjør du:

Rist nøtter, kjerner og gryn lett i en stekepanne. Tilsett akasiehonning mens det er varmt i pannen. Bland alt med smeltet smør og kanel. Trykk bunnen ut i bakepapirkledd springform på 20 cm.

Stek bunnen midt i ovnen ved 170 °C i 5 – 10 minutter til den er lysebrun . Avkjøl bunnen i formen.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Ha yoghurt, rømme, revet sitronskall, sitronsaft, pasjonfruktjuice, sukker og vaniljesukker i en bolle og bland sammen.

Pisk kremfløten og eggehvitene.

Klem ut vannet av gelatinen og smelt den i litt kokende vann.

Tilsett den smeltede gelatinen i yoghurtblandingen i en tynn stråle under omrøring. Vend inn stivpisket kremfløte og til slutt de stivpiskede eggehvitene.

Tøm ca. halvparten av massen over den stekte bunnen og sett den i fryseren i ca. 20 minutter. Legg de frosne bærene i midten av kaken, og slå over resten av blandingen.

Sett kaken i fryseren i minst 6 timer.

Ta kaken ut av formen. Kaken må være helt glatt på toppen og på sidene. Den kan glattes ut med en varm kniv eller spatel.

Speilglasur: Kok vann, glukosesirup og sukker til 103 °C. Ha i kondensert melk og oppbløtt gelatin. Tøm dette over sjokoladen som er grovhakket og lag en emulsjon med stavmikser. Farg glasuren og sett den til avkjøling på kjøkkenbenken. Glasér når glasuren er ca. 30 °C.

Den fryste kaken settes på en rist. Tøm over glasur fra midten av kaken, slik at glasuren dekker både topp og kanter.

La kaken tine i kjøleskap før servering.

Pynt kaken med halve pasjonsfrukter, bjørnebær og spiselige blomster om du har.

Tips! Du kan bruke yoghurt med pasjonsfrukt istedenfor yoghurt naturell og pasjonsfruktjuice.

Oppskriften er laget av Iren Arnevik og var et av finalebidragene i oppskriftskonkurransen #SunnereFestkake2018.

Oppskrift på Sitron- og pasjonsmoussekake finner du også her: https://www.roede.com/oppskrifter/sitron-og-pasjonmoussekake

Sjokoladekake med søtpotetglasur

En saftig og god sjokoladekake bakt på fullkorn med søtpoteter i glasuren som gjør denne oppskriften til et mer spennende og litt sunnere alternativ til den klassiske sjokoladekaken.

Foto; Ine-Janine Johnsen

Bunn

300 g fullkornshvetemel

200 g sukker

2 ts vaniljesukker

75 g kakao

2 ts bakepulver

1 ts natron

1 ts salt

3 dl lettmelk

1 dl rapsolje

2 egg

2 dl varm sterk kaffe

Fyll

3 ss bringebærsyltetøy

Glasur

500 g bakt, varm søtpotet

200 g kokesjokolade

Slik gjør du:

Begynn med glasuren. Bruk en gaffel til å lage hull i søtpotetene. Sett dem i en ildfast form og stek søtpotetene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 1 time til de er myke.

Skrell vekk skallet og mål opp 500 g søtpotet mens de fortsatt er varme. Ha den varme søtpoteten i en hurtigmikser og kjør til glatt. Ha grovhakket sjokolade i den varme søtpotetmosen og kjør til sjokoladen har smeltet og du har en glatt glasur. Sett til side.

Lag kakebunnene. Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen melk, rapsolje og egg og bland det inn i den tørre melblandingen. Hell varm kaffe i kakerøren og bland forsiktig. Fordel røren i to smurte kakeformer på 20 cm.

Stek kakebunnene midt i ovnen ved 180 °C i 35 – 40 minutter. Test med en kakepinne om de er ferdig stekt. Avkjøl på rist.

Montering: Velg kakebunnen som har penest form på toppen. Skjær toppen av den andre kaken slik at den blir helt rett, og sett den på et kakefat med skåret side opp. Fordel bringebærsyltetøy på den nederste bunnen. Fordel deretter 1/3 av glasuren over syltetøyet og sett den andre kakebunnen på toppen. Smør resten av glasuren på sidene og toppen.

Pynt med spiselige blomster og bær.

Oppskriften er laget av Ine-Janine Johnsen fra bloggen Mat på Bordet i forbindelse med konkurransen #SunnereFestkake2018.

Oppskrift på Sjokoladekake med søtpotetglasur finner du også her: https://brodogkorn.no/oppskrift/sjokoladekake-med-sotpotetglasur/

Vi ønsker selvsagt å takke alle de andre deltakerne og resten av bidragene som er kommet inn. Det er bare å glede seg til å teste ut disse fantastiske finalekakene og finne din favoritt.

Riktig god sommer!

ser like gode ut?

Sammen med Grete Roede og Mat på Bordet inviterte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.

Powered by Labrador CMS