Hvor fargerikt og bærekraftig er ditt kosthold?

Det er ikke bare av helsemessige grunner vi bør øke grønnsaksforbruket vårt – for det beste vi kan gjøre for klimaet vårt er å bidra til at frukt og grønnsaker blir en enda større del av vårt kosthold, og at vi klarer å spise mer frukt og grønnsaker i hverdagen.

Integrert landbruk – for ren og god mat

Besøk på Huseby gård i Lier. Her i Bimiåkeren. Bimi eller brokkolini som det også kalles, er en brokkolivariant med litt lengre stilker og mildere på smak.

Mange bønder driver i dag med integrert landbruk som viser seg å være minst like miljøvennlig, klimavennlig og sunt som økologisk landbruk. Integrert dyrking betyr at de driver en helhetlig plantevernstrategi hvor målet er å forebygge utfordringer blant annet gjennom vekstskifte og god dyrkingsteknikk. Likeså må de til enhver tid velge de beste og mest skånsomme plantevernmidlene med tanke på miljø og helse.

Lavt karbonavtrykk på frilandsgrønnsaker

Europeisk forskning viser at frilandsgrønnsaker generelt og rotgrønnsaker spesielt er blant de matvarene med lavest karbonspor målt i gram CO2 per 100 gram matvare. Velger du i tillegg å kjøpe lokalproduserte grønnsaker vil klimabelastningen være enda mindre.

Mange grønnsaker må emballeres for å kunne holde kvaliteten og beskytte seg mot slag og støt. Eksempelvis holder agurken både sin sprøhet, samt kvalitet og holdbarhet lenger når den er plast- emballert, så plastemballasje er noe som igjen er viktig for å bidra til mindre matsvinn.

Spis fargerikt

Frukt og grønnsaker bidrar med mange viktige vitaminer og mineraler i tillegg til fiber, og er derfor en viktig del av et sunt og variert kosthold. Det er veldokumentert at mer frukt og grønnsaker i kosten reduserer risikoen for kreft og det reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer ved at det bidrar til å senke kolesterolet.

Toril Gulbrandsen, Matfaglig rådgiver, Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Grunnen er at en kombinasjon av utallige biologiske aktive stoffer, også kjent som antioksidanter, som beskytter kroppen vår mot frie radikaler. Frie radikaler danner oksidativt stress som kan skade kroppens celler, arvestoff og organer. Jo mer frie radikaler, jo mer skade kan oppstå i kroppen og etter hvert vil sykdom kunne utvikle seg. Antioksidanter er altså et viktig forsvarsverk mot frie radikaler og gjør at vi holder oss friske og sterke.

Fyller man mer grønnsaker og frukt på tallerkenen vil man automatisk dytte bort noe annet og det er ofte til fordel for usunn mat. Totalt sett vil du da komme bedre ut av det fordi måltidene vil bli mer fargerike, varierte og næringsrike.

Lilla og gul blomkål som gjør salaten ekstra fargerik!

«Nye» grønnsaker

Det er alltid spennende å følge med på produkter – spesielt grønnsaksprodukter som har med seg sine egenskaper helt fra frøet begynner å spire. Noen grønnsaker har vært på markedet en stund men er allikevel ukjente for oss allikevel:

Du kan blant annet finne gul, lilla og grønn blomkål på markedet eller få det servert hvis du spiser på restaurant.

Likeså kan du også finne Bimi som også blir kalt Brokkolini. Det er en krysning av brokkoli og kinakål. Den har lengre tynnere stilker og mindre blomsterhoder enn brokkoli og er veldig god og mild på smak svært og svært rik på antioksidanter. Har du ikke prøvd rosettkål ennå, kan det anbefales det det varmeste. Rosettkål er en krysning av rosenkål og grønnkål og likner på rosenkål i størrelse. Den er nydelig å se på og veldig god og mild på smak. Tar du utfordringen på å prøve en ny grønnsak du ikke har prøvd tidligere?

Har du hørt om Bimi eller Brokkolini?

Tips for et mer bærekraftig kosthold

Spis minst 5 porsjoner grønnsaker og frukt om dagen som tilsvarer 500 gram.

Spis fargerikt. Grønnsaker med forskjellige farger da får du glede av de ulike fargestoffene i grønnsakene og frukten.

Kjøp ikke mer enn det du trenger – da kaster du mindre.

Oppbevar grønnsakene på riktig temperatur ca 5-10 °C – da holder de lenger.

Kjøp gjerne lokale grønnsaker på gårdsbutikk – det er kortreist mat på sitt beste.

Kjøp lokale/norske grønnsaker i nærbutikken.

Ønsker dere en fargerik og bærekraftig høst!

Hilsen Unni

I Norge og EU er det strenge regler til bruk av kjemiske plantevernmidler, noe som har ført til at maten som dyrkes i Norge aldri har vært renere, og samtidig leveres av ypperste kvalitet.

Powered by Labrador CMS