La matsuget få en “time-out”

Hvordan styrer du fornemmelsen av sult eller fysenheten (noe som kan være ekstra aktuelt i disse hjemmekontor-dager)? Er du som de fleste av oss litt svak for å snoke i skuffer og skap hjemme etter noe digg du har lyst på? Eller ender du opp ubehagelig stappmett etter å ha forsynt deg med porsjon nummer to til middag? Kroppen vår har i utgangspunktet en egen evne til å signalisere at den trenger påfyll av energi i form av sult. Dette kommer av at blodsukkeret i kroppen faller, nervecellene signaliserer at kroppen trenger påfyll av mer energi, som så hjernen tolker og responderer på ved å be deg innta næring i form av drikke eller mat. Alle kjenner vi på disse sultsignalene på hver vår måte, men de fleste kan nok kjenne seg igjen i: Lett mageknip, rumling i mageregion, hodepine, utmattelse eller svakere konsentrasjon.

Mange av oss tåler generelt ikke så mye ubehag, og synes det er ukomfortabelt å være sultne. De fleste reagerer derfor raskt ved å ubevisst innta mat. Sannheten er likevel at det er ikke farlig å være sulten så lenge vi vet at vi skal få mat om en liten stund. Det kan faktisk tvert imot øke gleden over å nyte et måltid.

Vi kan alle for eksempel tåle å vente med en matbit, når det kun er 15 minutter igjen til lunsj. Det er heller ikke behov for noe påfyll allerede en time etter en større middag selvom hodet roper etter noe søtt eller salt. I disse tilfellene gjelder det å gi matsuget en “timeout” og flytte fokus over på noe annet.
Vi kan alle for eksempel tåle å vente med en matbit! Se på klokka før du spiser Vi vet at kroppen kan bruke opp til 20 minutter på å kjenne seg mett. Det kan derfor være viktig å bruke litt lengre tid på måltidet. Prøv derfor å stoppe opp og være tilstedet under måltidet. Da får du sjansen til å nyte maten bedre, samt oppnå en passelig metthet før det er for sent. Du kan få i deg mye på 20 minutter, så se om du kan spise mer bevisst slik at du unngår å føle deg uvell fordi du spiste for mye eller for fort. Så for å gi kroppen en sjanse til å føle metthet rett etter et måltid eller å koble fokuset vekk fra følelsen av at du bare “må” ha noe, kan du prøve følgende: Gjør husarbeid eller oppgaver som uansett skal gjøres i forbindelse med måltidene. Det å rydde av bordet, ta oppvasken, vanne blomster eller gå ut med søppel kan hindre deg i å forsyne de med en porsjon ekstra eller å småspise av restene. Begi deg ut på prosjekter hjemme som å male møbler/hus, bygge eller organisere bod/interiør. Sysle med litt hodebry som å løse kryssord, strikke eller sy noe fint til barn eller noen du bryr deg om eller fikse sykler eller noe som trenger litt service. Vær sosial ved å ta en telefon, møte noen for en kopp kaffe ute/hos naboen, lese for barna eller gjøre lekser med ungene. Vær aktiv å ta deg en tur til postkassa, en kort gåtur/løpetur, dra på organisert trening eller luft hunden. For å koble fokuset vekk fra følelsen av at du bare “må” ha noe, kan du prøve å gå en tur! Jo flinkere vi er til å spise fast hver 3-4 time, jo bedre klarer kroppen å regulere inn en god rytme og signalisere for deg forskjellen mellom sult, mett og fysenhet. Jobben ligger som regel i gode rutiner, og ikke minst at du ikke lar deg lure av hodet ditt med dine egne følelser i sving. Kroppen har behov for en pause mellom måltidene, så gi deg selv disse “time-outene” og se om ikke både matglede, mengdekontroll og velbehag finner en god balanse Hva er dine beste tips for å flytte fokuset eller å gi matsuget en “time-out”?

Det er ikke farlig å være sulten over korte perioder

Powered by Labrador CMS